Vatandaş dövize güvendi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Operasyonu Ekonomiye Daha Fazla Masraf Getiriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yapılan siyasi operasyonun ekonomi yönetimine faturası hızla büyümeye devam ediyor. Yatırım planlarını gözden geçiren vatandaşlar ve şirketler, Türk Lirası’ndan dövize geçiş yapmaya devam ediyor ve Merkez Bankası rezervleri hızla azalmaya devam ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) günlük verilerine göre, bankacılık sektöründeki döviz mevduatları 26 Mart’ta 214 milyar dolara ulaştı. Sadece 12 gün içinde 9.9 milyar dolarlık çarpıcı bir artış yaşanarak 213.8 milyar dolara yaklaştı. En son verilere göre, 28 Mart itibariyle döviz mevduatları 211 milyar dolarda seyretti. Bu süreçte, bayram öncesinin de etkisiyle TL mevduatları 5.6 milyar dolar (259 milyar TL) azalarak 349 milyar dolara düştü.

TL’den Kaçış

Fon yatırımcıları da Türk Lirası’ndan kaçıyor. Para piyasası fonları, geçen hafta kıymetli maden fonlarından sonra en iyi performansı sergilese de yüzde 1’lik bir artış göstermesine rağmen eridi. Geçen hafta 98 milyar lira çıkış yaşanmasıyla fon büyüklüğü 767 milyar liraya indi. Siyasi operasyon öncesinde 18 Mart’ta fonlarda 1.4 trilyon liradan fazla tasarruf değerlendirilirken, operasyon sonrası aktif büyüklüğü 470.4 milyar lira azalarak 5 trilyon lira seviyesine geriledi. 18 Mart ile 4 Nisan arasında fonlardan 1 trilyon lirayı aşkın çıkış olurken, para girişi 583 milyar lirada kaldı.

‘Türkiye’de Dolarizasyon Riski Arttı’

Yabancı kurumlar ve bankalar, siyasi operasyonların Türkiye’de hem kur hem de enflasyon riskini artıracağına dikkat çekiyor. HSBC’nin hazırladığı raporlarda, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması sonrası artan siyasi belirsizlik, dolarizasyon eğilimini hızlandırdı ve USD/TRY kurunda yukarı yönlü riskleri artırdı” ifadeleri yer almıştı. Raporda, daha önce 41-43 seviyeleri tahmin edilen dolar/TL kurunun yıl sonunda yüksek risk altında olduğu belirtilmişti.

Related Posts

Türkiye’nin ‘elektronik harp’ gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

Orduların en kritik kabiliyetlerinden olan elektronik harp meselesinde Türkiye dünyanın sayılı ülkeleri arasında. Karada, havada ve denizde halihazırda kullanılan çok farklı milli sistemler var. Uzmanlar, askeri açıdan kendi ayakları üstünde durmayı hedefleyen Avrupa’nın elektronik harp teknolojisi için Ankara’nın kapısını çalabileceği görüşünde.

Yapay zeka destekli güvenli yazılımın geleceği Borsa İstanbul’da tartışılacak

Türkiye’nin bilişim ve teknoloji alanında küresel ölçekte söz sahibi olma hedefini destekleyen en yenilikçi organizasyonlardan biri olan DevSecOps Days İstanbul, bu yıl üçüncü kez teknoloji profesyonellerini bir araya getirmeye hazırlanıyor. Bilişim Teknolojileri Derneği (BT) öncülüğünde 28-29 Mayıs tarihlerinde Borsa İstanbul’da düzenlenecek olan etkinlik, bu kez “AI for DevSecOps” temasıyla yapay zekânın yazılım geliştirme, güvenlik ve operasyon süreçlerine olan etkisini derinlemesine tartışmaya açacak.

Zam öncesi akaryakıtta son tabela!

ABD-Çin görüşmelerinin ardından, geçen haftalarda büyük düşüşler yaşayan Brent petrol fiyatları haftalar sonra ilk kez yukarı yönlü hareket etti. Bu dalgalanma akaryakıt fiyatlarına da yansıdı. Benzine 14 Mayıs 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere 1 …

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında toplandı

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” dedi.