Herkes birbirine ‘narsist’ diyor! Peki, gerçek narsisim nedir?

Narsisizm Nedir? Narsistik Kişilik Bozukluğu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son zamanlarda narsistik kişilik bozukluğu, popüler kültürde sıkça tartışılan bir konu haline gelmiştir. Psikiyatri uzmanları, insanların birbirlerini sıklıkla ‘narsist’ olarak etiketlediğine dikkat çekiyor. Ancak herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu belirten Uzman Psikiyatrist Dr. Emine Yağmur Zorbozan, bunun hemen kişilik bozukluğu olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Zorbozan’a göre, narsistik özelliklerin hayatta var olmamızı sağlayan önemli unsurlar olduğunu söylüyor. Narsistik kişilik bozukluğu tanısının konulabilmesi için kişinin yaşam boyunca süregelen işlevsellik sorunları ve empati eksikliği gibi belirtiler göstermesi gerektiğini belirtiyor.

Narsist Endüstrisi ve Narsistik Özellikler

Dr. Emine Yağmur Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğunun popüler ve magazinsel bir konu haline geldiğini ifade ediyor. Herkesin narsistik özelliklere sahip olduğunu ancak bunun tanı kriterlerini karşılamadığı sürece teşhis konulamayacağını belirtiyor.

Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanların en belirgin özelliklerinin başkalarını kolayca kullanabilmeleri ve empati yeteneklerinin olmayışı olduğunu dile getiriyor. Dr. Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğuna sahip bireylerin tedavi sürecinde uzun süreli psikoterapilerin önemli bir rol oynadığını belirtiyor.

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğu olan kişilerin genellikle orta yaşlarında tedavi almaya başladığını belirten Dr. Emine Yağmur Zorbozan, tedavi sürecinde içgörü oranlarının düşük olabileceğine dikkat çekiyor. Tedavinin uzun süreli psikoterapilerle sağlanabileceğini ve depresyon gibi eşlik eden hastalıklar varsa ilaç tedavisinin de faydalı olabileceğini vurguluyor.

Dr. Zorbozan, narsistik kişilik bozukluğunda hastaların genellikle ciddi kayıplar yaşadıklarında terapiye başvurduklarını ve bu süreçte ufak yüzleştirmelerle tedavinin sağlanabileceğini söylüyor. Eğer kişi gerçekten değişmek istiyorsa, narsistik özelliklerinden kurtulamasa da işlevselliğini geri kazanabileceğini ifade ediyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diş Hekimi İçin MHRS Düzenlemesi

Diş Hekimi İçin MHRS düzenlemesi! Kamuda görev yapan diş hekimlerine yeni bir uygulama geldi. SABİT MHRS… Bu sistem;  Temmuz ayından itibaren 19 MHRS ve iki

Statinlerin arkasındaki gerçekler

Statinler, en çok reçete edilen ilaçlar ama gerçekten herkesin ihtiyacı var mı? Yeni araştırmalar, gereksiz statin kullanımının hem yan etki hem de ekonomik yük anlamına geldiğini gösteriyor. Kolesterolü düşürmek için tek yol ilaç değil. Bazı hastalar için yaşam tarzı değişiklikleri, beslenme ve doğal destekler çok daha etkili olabilir. Peki kimler ilaca başlamalı, kimler dikkatli olmalıdır?

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Baklanın Parkinson üstündeki etkisi şaşırttı; “Motor semptomlarını azaltıyor!”

Bu baharatlar ilacın etkisini sıfırlıyor! Bilmiyormuşuz, eliniz bile gitmesin

Uzmanlar, yaygın olarak kullanılan 3 baharatın hayat kurtarıcı etkisi olan bazı ilaçların etkisini azaltabileceğini belirtiyor. Bu baharatları tüketiyorsanız, içtiğiniz ilaçların faydalı etkilerini hissedemiyor olabilirsiniz. İşte dikkatli bir şekilde tüketmeniz gereken baharatlar.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde