Zafer Havalimanı’nda rekorlar kitabına girecek zarar

Zafer Havalimanı Yolcu Sayısını Karşılamadı: 72 Milyon TL Zarar!

Türkiye’nin en büyük dördüncü havalimanı olan Zafer Havalimanı, beklenen yolcu sayısını karşılayamadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz’ın açıklamalarına göre, Hazine bu nedenle 72 milyon TL zarar edecek.

Şirkete 72 Milyon TL Ödeme Yapılacak

2012’de AKP iktidarı tarafından övgüyle bahsedilen yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen Zafer Havalimanı, yapımcı firmaya garanti edilen 329 bin 433 yolcunun sadece 9 bin 388’ini karşıladı. Yavuzyılmaz, hata oranının %97,15 olduğunu belirterek, Hazine’nin şirkete 1 milyon 744 bin 058 Euro ödeme yapacağını duyurdu. Bu da güncel kur üzerinden yaklaşık 72 milyon liraya denk geliyor.

Yavuzyılmaz’ın Sayıştay raporu ve DHMİ resmi istatistiklerine dayandırdığı açıklamasına göre, 2012-2025 (3 ay) döneminde şirkete yapılan garanti ödemesi 74 milyon 911 bin Euro oldu.

Ayrıca, havalimanının inşa maliyetinin 50 milyon Euro olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı, kamu tarafına devredilmesinin planlandığı 2044 yılına kadar Hazine’nin şirkete 208 milyon Euro ödeme yapacağını söyledi.

Yavuzyılmaz’ın sosyal medya paylaşımında şunlar yer aldı: “AK Parti, Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan Zafer Havalimanı’nda, Guinness Dünya Rekorları Kitabı’na girecek bir zarar rekoru kırdı. 2025’in ilk 3 ayında Garanti edilen giden yolcu sayısı: 329.433, Gerçekleşen giden yolcu sayısı: 9.388, Hata payı: %97,15, Hazinenin şirkete yapacağı garanti ödemesi: 1.744.058 Euro, Güncel kurla: 72 milyon lira, Kaynak: Sayıştay, DHMİ resmi istatistikleri.”

“Zafer Havalimanı yapım maliyeti: 50 milyon Euro”

“2012-2025 (3 ay) yılları arasında şirkete yapılan garanti ödemesi: 74 milyon 911 bin Euro”

“Kamuya devir tarihi: 2044 yılı, 2044 yılına kadar şirkete yapılacak garanti ödemesi: 208 milyon Euro”

Related Posts

OECD’de zirveye oynuyoruz: Türkiye’deki çalışma saatleri yasal sürenin üzerinde

OECD’nin 2022 verilerine göre Türkiye, haftalık ortalama 45,7 saatlik çalışma süresiyle Kolombiya’nın ardından ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de çalışanların yüzde 15,1’i haftada 60 saatten fazla çalışıyor; bu oran OECD ortalamasının üç katı.

SPK’dan 2 şirketin sermaye artırımına onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 2 sermaye artırımı ve 6 borçlanma aracı ihraç başvurusuna onay verdi.

Özbekistan’da büyüme hedefi

Kazakistan’daki çikolata ve bisküvi fabrikasında 25 yıldır üretim yapan Ülker, Orta Asya’daki varlığını Özbekistan’da kurduğu ticari şirketi pladis Confectionary ile güçlendirdi.

Doğalgazda yeni zam bekleniyor

5 Nisan’da elektrik tarifelerinde yüzde 25 fiyat artışına gidilirken, doğalgazdaki yüzde 20 ile 24.2 oranındaki zamlar ise sanayi tipi aboneler ve elektrik üretim santralleri ile sınırlı tutulmuştu.

İstanbul depremi sonrası GSM operatörleri sınıfta kaldı: Savaştaki Ukrayna’da fiyatlar daha düşük!

Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrasında GSM operatörlerinin hizmet verememesi kullanıcılar arasında büyük tepki yarattı. Avrupa’da sunulan uygun fiyatlı sınırsız internet paketlerinin aksine Türkiye’de mobil iletişim hizmetlerinin fiyatları ve sınırlı veri seçenekleri dikkat çekiyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir