Bul bir şey tutukla!

Mehmet Tezkan Yargı Reformu Gündemi

Adalet Bakanlığı sürekli olarak yargı reformu paketlerini açıklıyor. Geçen ay en sonuncusu duyuruldu. Ancak henüz Meclis’e sunulmadı.

10. Yargı Paketi Yolda

Geçtiğimiz hafta Erdoğan, Yargı Reformu Stratejik Belgesini kamuoyuna açıkladı. Bu belge, önümüzdeki dört yılın hedeflerini içermekte olup, bu beşinci stratejik belge olarak dikkat çekti.

10 yargı paketi ve 5 yargı reformu belgesi hedefleri aynı yönde ilerliyor: yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek, hesap verebilirlik ve şeffaflığı artırmak, adalete erişim kolaylığını sağlamak ve adil yargılama süreçlerini güvence altına almak gibi pek çok amaç yer alıyor.

Ne var ki, bu hedeflere ulaşmak yıllardır mümkün olamıyor. Tam aksine, ülke her geçen gün geriye gitmekte ve hukuk devleti olma konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Hukuk sadece kitaplarda kalıyor ve hayata geçirilemiyor.

Hukuka göre, tutukluluk en son çare olmalıdır ancak uygulamada farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Savcı ve hakimler, kişileri hapse atma yoluna giderek, yargılama sürecini adil bir zeminde yürütememekte ve hukuka uygun davranmamaktadır.

Yargı reformlarına rağmen, hala hukuksuzlukla mücadele eden bir sisteme sahibiz. Adalet sağlanamıyor ve hukukun üstünlüğüne gereken önem verilmiyor.

Son dönemde artan tutuklama kararlarına ilişkin olarak, özellikle sosyal medya paylaşımları ya da geçmişteki etkinliklere dayanılarak alınan tutuklama kararları konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Bu tutuklamaların arkasındaki sebeplerin netliğe kavuşturulması gerekmektedir.

Halit Ergenç ve Ünlü Sanatçıların Durumu

Son günlerde, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ardından, menajer Ayşe Barım’ın adı tutuklama sürecine dahil olmuştur. Ancak, bu durumla ilgili net detaylar henüz ortaya çıkmamıştır.

Halit Ergenç gibi birçok ünlü sanatçının, geçmişe ilişkin sosyal medya paylaşımları veya etkinlik katılımları nedeniyle tutuklanmaları, toplumda endişe yaratmıştır. Bu tutuklamaların arkasındaki gerçek sebepler hala belirsizliğini korumaktadır. Sanatçıların iradeleri sorgulanmamalı ve hukuki süreç adil bir şekilde yürütülmelidir.

Sonuç olarak, Türkiye’de hızla artan tutuklamalar ve hukuka uyumsuz uygulamalar, ülkenin demokratik yapısına zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğüne ve adaletin sağlanmasına destek olmak herkesin sorumluluğundadır.

Ergenekon döneminin korku iklimi yeniden canlanmakta ve bu durum endişe vericidir. Adalet herkese lazım olduğu gibi, hukukun üstünlüğü de en temel hak olan insan haklarına uygun olarak sağlanmalıdır.

Related Posts

Davadan korkan Boeing, tüm ailesini kaybeden mağdurla anlaştı

Eşi, üç çocuğu ve kayınvalidesini 2019’daki 737 MAX kazasında kaybeden Paul Njoroge, Boeing ile uzlaştı. ABD’de açılan ilk dava duruşmaya günler kala kapanırken, şirket kazalarla ilgili davaların çoğunu anlaşmayla sonuçlandırdı.

6 adadan birine yerleşene hem ev hem 84 bin Euro verilecek

İrlanda’nın 6 adasından birinde yaşamak isteyenlere hükümet 84 bin avroya kadar hibe desteği vereceğini duyurdu. Teşvik programının başvuru şartları açıklandı. İrlanda vatandaşı olmanıza gerek yok.

PKK neden silahlarını bu mağarada bıraktı? İşte Casene Mağarası’nın tarihi

Terör örgütü PKK’lı bir grup üye, silah bırakma sürecinin ilk adımı olarak Irak’ın Süleymaniye şehrinin 50 kilometre batısında bulunan Casene Mağarası’nda silahlarını yaktı. Tören için özenle seçilen mağaranın tarihi merak konusu oldu.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Srebrenitsa mesajı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Srebrenitsa Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla anma mesajı yayımladı.

Özgür Özel’den Osman Gökçek’e tepki: Senin kursağından geçen her lokmada şaibe var utanmadan millete laf ediyor, bozuk tohum!

Özgür Özel’den Osman Gökçek’e tepki: Senin kursağından geçen her lokmada şaibe var utanmadan millete laf ediyor, bozuk tohum!

Yapay zekada gizli profilleme güvenlik ve mahremiyeti tehdit ediyor

Yapay zeka teknolojileri hayatın pek çok alanında kolaylık sağlarken, kullanıcı verilerinin işlenme biçimiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Son dönemde ChatGPT’nin kullanıcıların siyasi görüşleri, dini inançları gibi hassas bilgilerini sınırsız olarak etiketleyip profillemesi yönündeki iddialar, ciddi soru işaretlerine yol açtı. Yüksek Veri Bilimi Mühendisi Emre Durgut, yapay zeka ile ilgili yaşanan gelişmeler hakkında “Bu artık sadece bir mahremiyet meselesi değil. Yanlış ellere geçtiğinde ulusal güvenlik tehdidi doğurabilir” yorumunda bulundu.