Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Sukunaarchaeum Adlı Mikroskobik Organizma, Bilim Dünyasında Büyük Heyecan Yaratıyor

Genetik bilimci Ryo Harada ve ekibi, Citharistes regius adında bir plankton türü ile onun simbiyotik bakterilerinin DNA’sını detaylı bir şekilde inceledi. Yaptıkları araştırma sırasında, tuhaf ve küçük bir DNA halkası keşfettiler. Bu DNA halkası, bilinen hiçbir organizma kategorisine tam olarak uymuyordu.

Sadece 238 bin baz çifti DNA’ya sahip olan Sukunaarchaeum, çoğu işlevini yaşadığı plankton hücresine bırakıyor. Metabolik olarak virüslere benzer olan bu canlı, genetik olarak ise farklıdır. Kendi DNA’sını çoğaltmak için temel proteinleri üretme yeteneğine sahiptir. Bu özellik, virüslerden ayırt edici bir özelliktir; zira virüsler bu işlemi konak hücrelerinden sağlar.

Araştırmacılar, Sukunaarchaeum’un, şimdiye kadar keşfedilenler arasında virüslere en çok benzeyen hücresel varlık olabileceği konusunda hemfikirdir. Bu mikroskobik organizma, ribozom, mesajcı RNA ve taşıyıcı RNA gibi hücresel bileşenlere sahip olmasının yanı sıra, kendi zarını oluşturabilecek proteinleri de üretebilmektedir. Ancak enerji üretimi veya besin maddelerini işleme yeteneği yoktur.

Genetik benzerlikler, Sukunaarchaeum’u arkea (arke) grubuna dahil eder. Bu durum, onu insan da dahil olmak üzere tüm ökaryot canlıların evrimsel olarak geldiği soy hattına yakın bir konuma yerleştirir.

Genellikle canlı olarak kabul edilmeyen virüslerin aksine, Sukunaarchaeum çoğalabilir ancak hayatta kalmak için konak hücrelerine bağımlıdır. Bu durum, “canlılık” tanımını yeniden sorgulatmaktadır.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bu araştırma, bilim camiasında büyük ilgi uyandırmış durumdadır. Sukunaarchaeum’un gizemleri, genetik bilimcilerin ve biyologların yakın zamanda çözmeye çalışacağı zorlu bir bulmacayı oluşturuyor.

Related Posts

Sanal devriyeler siber suçlara geçit vermiyor: 8 bin 776 hesap yöneticisi hakkında işlem yapıldı

Trabzon Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince son 5,5 yılda yapılan çalışmalarda yasa dışı bahis, dolandırıcılık, bilişim suçları ve çocuklara yönelik sanal zorbalık ve müstehcenlikle mücadele kapsamında 134 operasyon düzenlendi. Sanal devriyelerce 277 bin 172 sosyal medya hesabı incelendi, suç unsuru tespit edilen 8 bin 776 hesap yöneticisi hakkında işlem yapıldı.

iPhone 17 geliyor: Neler değişecek, fiyatı ne olacak?

iPhone 17 geliyor: Neler değişecek, fiyatı ne olacak?

Uyarı geldi: Acil güncelleme yapın! Tüm Windows kullanıcıları etkilenecek

WinRaR dosyasında güvenlik açığı riski tespit edildi. Windows kullanıcılarının güncelleme yapmaması acil olarak tavsiye edildi.

Microsoft’tan yeni işten çıkarma dalgası: 9.100 kişi daha işsiz kalıyor

Geçtiğimiz günlerde işten çıkarmalar yapabileceği konuşulan Microsoft için beklenen gün geldi. Konuşulan rakamlar ise tahminlerin çok ötesinde. Bazı stüdyolarını kapatan Microsoft, 9.000’den fazla kişinin iş akdini sonlandırıyor.

Dünyaca ünlü otomobil markası yüz binlerce aracı geri çağırdı: Motor arızası tespit edildi

Nissan, ABD’de 443 binden fazla aracını motor arızası nedeniyle geri çağırdı. Rogue, Altima ve Infiniti modellerini kapsayan geri çağırmada tüm kontroller ücretsiz yapılacak. Araç sahiplerinin yetkili servislere başvurması gerekiyor.

Bilim dünyasını karıştıran ışık: İnsan beyninin geceleri parladığı ortaya çıktı

İnsan beyni, içten içe ışık saçıyor! Bilim insanları, beynin kendiliğinden yaydığı bu gizemli ışığın kaynağını ve anlamını çözmeye çalışıyor. Bu keşif, nörolojik hastalıkların tedavisi için umut olabilir.