Kabartma tozu bozulur mu? Kabartma tozunun kötüleştiği nasıl anlaşılır?

Kabartma tozu, birçok yemek tarifinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Unlu mamullerle yapılan tariflerin kabarmasını, hafif ve havadar bir yapıya sahip olmasını sağlar. Aktif olarak her yemekte kullanılan bir malzeme olmadığı için uzun süre raflarda durabilir.

Kabartma tozu raflarda uzun süre kaldığı için “kabartma tozu bozulur mu” sorusu akıllara sıkça gelir. Bu sorunun cevabı oldukça nettir. Evet, kabartma tozu da her gıda gibi bir süre sonra bozulur. Peki, kabartma tozunun ne kadar süre dayanacağını, kabartma tozunun bozulup bozulmadığını nasıl anlayacağınızı, kabartma tozunu daha uzun süre taze tutmak için neler yapabileceğinizi sizler için araştırdık.



İşte kabartma tozu ile alakalı bilmeniz gerekenler;

KABARTMA TOZU SON KULLANMA TARİHİ NE ZAMAN GEÇER?

Kabartma tozu ve karbonat benzer raf ömrüne sahip iki malzemedir. Çünkü kabartma tozu, karbonatın içerisine asit eklenmiş halidir. Bu sebeple kabartma tozu da karbonat da aynı içeriğe sahip olduğu için açıldıktan sonra yaklaşık altı ay, açılmamış paketiyle ise üç yıl kadar dayanır.

KABARTMA TOZU BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?



Kabartma tozu bozulduğunda kötü bir kokusu ya da tadı olmayacaktır. Bunun yanı sıra kabartma tozu bozulduğunda kullanılırsa kötü bir etki yapmaz. Kabartma tozu taze olarak kullanıldığında yapılan tarifin daha kabarık ve yoğun bir şekil aldığını fark edebilirsiniz.

Evde paketi açılmış bir kabartma tozu bulduğunuzda bunun hala çalışır olup olmadığını anlamak için şu yolu izleyebilirsiniz. Bir bardak sıcak su içerisinde biraz kabartma tozu dökün ve bekleyin. Eğer kabartma tozu tepki verip kabarıyor ve köpürüyor ise hala çalışır durumda olduğunun kanıtıdır ve tarifleriniz de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

KABARTMA TOZUNUN RAF ÖMRÜ NASIL UZATILIR?



Kabartma tozu; hava, ışık, ısı ve nemden çok çabuk etkilenir. Bu etkenler kabartma tozunun raf ömrünü kısaltmasına yardımcı olur. Kabartma tozunun raf ömrünü uzatmak için serin ve kuru bir yerde, hava geçirmeyen bir şekilde saklanması gerekir.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir