Öğrencinin ders muafiyeti talebi reddedildi: KDK devreye girdi

Adıyaman Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’ne 2023 yılında kayıt yaptıran öğrenci, ders muafiyeti talebiyle KDK’ya başvurdu. Öğrenci, Adıyaman Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin, kayıt olduğu tarihte yürürlükte olan 14’üncü maddesine göre, üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin, eğitim-öğretimin başlamasından itibaren en geç 7 iş günü içinde, bölüm başkanlığına son 5 yılda mezun olduğu veya ilişik kestiği yükseköğretim kurumundan almış olduğu derslere ilişkin muafiyete başvurabileceğinin düzenlendiğini belirtti.

Son 5 yılda mezun olduğu bölümlerin derslerini saydırabildiğini, ancak ‘son 5 yılda mezun olma’ şartının 2024 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklik ile kaldırıldığını bildiren öğrenci, bu hükme göre yeniden ders muafiyeti talebinde bulunduğunu ancak ders muafiyet taleplerinin yalnızca kayıt olunan yıl alınmasından ötürü talebinin reddedildiğini ifade etti. Öğrenci, mevzuatta yapılan sık ve birbiri ile çelişen değişiklikler sebebiyle mağduriyet yaşadığını ileri sürerek, ders muafiyeti talebinin karşılanmasını istedi.

KDK’NIN GİRİŞİMİYLE ÖĞRENCİNİN BAŞVURUSU GÖRÜŞÜLDÜ

KDK’nın girişimleriyle, Adıyaman Üniversitesi Senatosunca başvuru görüşülerek, başvuranın ve benzer durumda bulunan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi yönünde karar alındı. Üniversite senatosunun kararında; ders muafiyeti işleminin temel mantığında, ‘kazanılmış yeterliliklerin tanınması’ olduğu ve ‘son 5 yıl şartı’nın yalnızca 2022 ile 2024 yılları arasında yürürlükte olduğu gözetildiğinde, bu tarihler arasında üniversitelerine yeni kayıt yaptıran öğrencilere ayrıksı bir uygulamanın söz konusu olduğu ifade edildi.

19 Aralık 2022 ile 9 Eylül 2024 tarihleri arasında kayıt yaptırıp, halihazırda öğrenimlerine devam eden ve ders saydırmaya ilişkin menfaatleri devam ettiğinden mağduriyet yaşadığını dilekçesi ile bölüm başkanlıklarına bildiren öğrencilere mahsus olarak; halihazırda yürürlükte bulunan düzenleme gereğince, öğrenimlerinde geldikleri aşamadan itibaren almakla yükümlü oldukları derslere ilişkin ders saydırma taleplerinin alınması ve Önlisans ve Lisans Muafiyet ve İntibak Yönergesine göre değerlendirilmesine oy birliği ile karar verildiği KDK’ya bildirildi.

Related Posts

ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES 2 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın ardından binlerce adayın ALES 2 sonuçları heyecanı başladı. Peki, ALES sonuçları ne zaman açıklanacak? ALES 2 sonuçları nereden, nasıl öğrenilir?

Yıldırım Belediyesi’nden tercih desteği

Yıldırım Belediyesi, LGS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih yapacak öğrencilere ücretsiz danışmanlık sağlayacak.

YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülen süreçte tercih tarihleri, adayların en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Peki, YKS tercihleri ne zaman başlıyor? 2025 YKS tercih kılavuzu yayımlandı mı?

AŞURE GÜNÜ İBADETLERİ VE ORUCU | Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? Muharrem ayının 10. günü neler yapılır, Aşure günü yapılacak ibadetler ve faziletleri nelerdir?

Aşure Günü orucu ve ibadetleri, Müslümanlar tarafından idrak ediliyor. Müslümanlar tarafından manevi huzur ve heyecanla beklenen aşure günü, Diyanet 2025 takvimine göre 5 Temmuz 2025 Cumartesi günü idrak edilecek. “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur…” şeklinde Peygamberimiz tarafından buyurulan muharrem ayının onuncu günü olan aşure günü oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnet olarak belirtiliyor. Müslümanlar için dini, tarihi ve kültürel açıdan birçok mesaj barındıran önemli bir ay olan Muharrem ayı, ortak noktalar ve duygular ifade ediyor. Bu önemli günde dini vecibelerini yerine getirecek olan Müslümanlar Aşure Günü yapılacak ibadetler ve dualarını merak ediyor. Peki, aşure günü neler yapılır, hangi ibadetler yapılmalı? Aşure günü tek gün oruç tutulur mu? İşte, Aşure günü faziletleri ve ibadetleri hakkında ayrıntılı bilgiler.

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür?

“Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” hatası anlamı ile merak konusu oldu. “Invalid meeting ID, please check and try again” ifadesi, “Geçersiz toplantı kimliği, lütfen kontrol edin ve tekrar deneyin” anlamına gelir. Bu hata genellikle çevrimiçi toplantı platformlarında (Zoom, Microsoft Teams, Google Meet vb.) bir toplantıya katılmaya çalışırken karşılaşılan yaygın bir sorundur. Peki, “Invalid Meeting ID, Please Check and Try Again” Hatasının Anlamı Nedir ve Bu Sorun Nasıl Çözülür? İşte, o ayrıntılar

MEB duyurdu: Okul öncesi çocuklarına yönelik ‘Yaz Eğitimi’ başladı

Milli Eğitim Bakanlığınca, okul öncesi eğitim çağındaki çocuklara yönelik hayata geçirilen “Yaz Eğitimleri” başladı.