Ashab-ı kirâmın hoş bir âdetleri var idi ki her meyvenin turfandasını(İlk hasat) gördükleri vakit o turfandayı Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’e getirirlerdi. Hz. Peygamber’de o meyvelere güzelce dua okur ve çocuklara ikram ederdi.
Hz. Peygamber(s.a.v)’in rahmet duası
Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem de meyveyi alır ve şöyle dua ederlerdi.
“Ey Rabbimiz! Bizim meyvelerimize rahmet ihsan eyle! Yâ Rabbi! Bizim Kentimize rahmet ihsan eyle! Yâ Rabbi! Bizim sâ’lerimize, müdlerimize rahmet ihsan eyle! Ey Rabbimiz! Tahkik İbrâhim Peygamber senin kulun, dostun, peygamberindir. Ben dahî tahkik senin kulun ve senin peygamberinim. İbrâhim peygamber sana Mekke için duâ etti. Ben de sana Medîne için duâ ederim. İbrâhim peygamberin Mekke için sana duâ ettiği üzere ve İbrâhim peygamberin Mekke için duâ ettiğinin bir mislini de ihsan buyurman için duâ ederim.” (Mevâhib, 2 / 23)

Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem o turfanda meyveyi mübarek eline alıp zikrolunan duâlardan sonra gördüğü çocukların en küçüğünü çağırıp ona verir idi.
Bereket için bir de halk ortasında bilinen ve Ashab-ı Kehf’in isimlerinin zikredildiği karınca duası vardır. İşte karınca duasının okunuşu ve manası.
Karınca duası nedir, nasıl okunur ?
Kıtlık, borç, maddi düşünce üzere durumlardan kurtulmak isteyen beşerler, kâinatın yaratıcısı ve mülkün sahibi olan Allah’tan bolluk ve rahmet isterler. Niyazlarını da Karınca (Bereket) duasını okuyarak lisana getirirler. Dünyevi maddi zahmetlerden, borçtan kurtulmak ve refaha ermek isteyenler peygamber, melek, kutsal kitap ve Ashabı Kehf isimleri yüzü suyu hürmetine Allah’a yakarırlar.
Duaya “karınca” isminin verilmesi bir rivayete dayanmaktadır. Hz. Süleyman vaktinde kuraklık yaşanmaktadır. Hz. Süleyman halkıyla birlikte yağmur duasına giderken, bir karıncanın Allah’a yakardığını ve dua ettiğini duyar. Karıncanın duasının kabul görmesi, yağmur yağması sonucu bu dua lisandan lisana dolaşır.
Karınca duasının, sahih hadis kitaplarında yer almamasına karşın içeriğinde dine ters hiçbir öge bulunmuyor.
Karınca duası arapça okunuşu:
Okunuşu:
“Allahümme ya Rabbi Cebrâîle ve Mîkâile ve İsrâfile ve Azrâile ve İbrahime ve İsmaile ve İshaka ve Yakube ve münzilel berakâti vet Tevrâti vez-Zebûri vel İncili vel Furkan.
Ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azim.
Lâ ilâhe illallahül melikül hakkul mübin. Muhammedü-Resülüllahi sadikul va’dil emin.
Ya Rabbi, Ya Rabbi, Ya Hayyu, Ya Kayyum, Ya zel Ululuğu vel İkram.
Es’elüke ya Rabbel arşil azimi en yerzükani rizkan halalen tayyiben birahmetike ya erhamer Rahimin.
Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernüş, Debernüş, Şazenüş, Kefeştatayyuş, Kıtmîr.”
Karınca duası Türkçe manası:
“Ey Cebrailin, Mikailin, İsrafilin, Azrailin, İbrahimin, İsmailin, İshak ve Yakubun rabbi Allahım, ey rahmetleri indiren, Tevrat, Zebur, İncil ve Kuranı indiren rabbim. Güç ve kudret sadece büyük ve şanlı olan Allaha aittir. Apaçık Hak ve yegane Melik olan Allahtan öteki hiçbir ilah yoktur. Kelamında sadık ve Emin olan Hz Muhammed Allah’ın Elçisidir. Ey rabbim, Ey Rabbim, Ey canlı ve Kaim olan, Ey celal ve ikram sahibi! Ey büyük (azim) olan arşın sahibi, senden beni helal ve beğenilen bir rızk ile rızıklandırmanı istiyorum, senin rahmetinle ey merhametlilerin en merhametlisi! Debernuş, Şazenuş, Kefeştetayyuş, Kıtmir, Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş (Ashabı Kehf’in isimleri)”