Sanatsever Alice Walton, dünyanın en zenginleri sıralamasında liste başı

ABD’nin Nasdaq borsası, dünyanın en değerli şirketlerinin işlem gördüğü borsa olarak biliniyor. Bu borsadaki hareketlilik, dünyanın en zenginleri listesini de değiştirdi. 74 yaşındaki Alice Walton’un servetinin 89.1 milyar dolar, Francoise Bettencourt Meyers’in servetinin ise 88.4 milyar dolar olduğu hesaplanıyor.

En prestijli ekonomi dergisi Forbes, her yıl hazırladığı dünyanın en zenginleri listesini sürekli olarak günceller. Güncellemelerde Amerikan borsalarındaki hareketler de göz önünde bulundurulur.

BİR WALTON YENİDEN LİSTE BAŞI

1982 ile 1988 yılları arasında ABD’nin en zengini listesinin en başında, Walmart mağazalarının kurucusu Sam Walton bulunurdu. Walton 1988’de hisselerini çocuklarına paşlaştırınca listenin başından aşağı düştü ama yine de Walton ailesinin üyeleri ilk 20’de yer aldılar.

Ancak ocak ayından bu yana dalgalı bir seyir gösteren Amerikan borsası Nasdaq, Walton Ailesi’nden birini bu kez başka bir listenin başına taşıdı. Walmart hisseleri yüzde 47 yükselip, Loreal hisseleri de yüzde 13 düşünce, Sam Walton’un 74 yaşındaki kızı Alice Walton dünyanın en zengin kadını oldu. Loreal’in varisi Francoise Bettencourt Meyers ise ikinci sıraya geriledi.

EN BÜYÜK İLGİ ALANI SANAT

1949 doğumlu olan Alice Walton, ekonomi alanındaki üniversite eğitimini Teksas’taki Trinity Üniversitesi’nde aldı. Aile bankasında çalıştı, kendi bankasını kurdu. İş dünyasında oldukça başarılıydı. Ancak asıl ilgi alanı sanattı.
Çocukken en büyük tutkusu suluboya resimler çizmekti. 10 yaşındayken, Picasso’nun Mavi Çıplak eserinin bir kopyasına 5 haftalık harçlığını vermişti. Sanat eserleri, özellikle tanınmış ressamların tablolarını seviyordu. 1980’de müzeye konulabilecek değerdeki ilk sanat eserlerini satın aldı. Bunlar Winslow Homer’in iki suluboya tablosuydu.

35 MİLYON DOLARLIK TABLO

Aralık 2004’te Walton, New York’taki Sotheby’s müzayedesinden Daniel ve Rita Fraad koleksiyonundan satılan sanat eserlerini satın aldı . 2005’te Walton, Asher Brown Durand’ın ünlü tablosu Kindred Spirits’i kapalı zarf usulü yapılan müzayedede koleksiyonuna ekledi. Tablo için 35 milyon dolar ödediği konuşuldu. 2011’deki bir röportajında, Marsden Hartley ve Andrew Wyeth gibi diğer sanatçıların eserlerini satın almaktan bahsetti ve ifade ettikleri duygu ve maneviyatı sevdiğini söyledi.

AİLE ÇİFTLİĞİ ŞİMDİ SANAT MÜZESİ

Walton’ın sanata olan ilgisi, Walton Aile Vakfı’nın Arkansas, Bentonville’deki arazilerini Crystal Bridges Amerikan Sanatı Müzesi’ne çevirmelerine sebep oldu. Mimar Moshe Safdie tarafından 120 bin metrekarelik alanda kurulan müze 2011’de kapılarını açtı. Gezmenin ücretsiz olduğu müzeyi 10 yıl içinde 5 milyondan fazla kişi ziyaret etti.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir