Türk Einstein Oktay Sinanoğlu’nun Vefatının Üzerinden 10 Yıl Geçti

Türk Einstein Oktay Sinanoğlu’nun Vefatı 10. Yılında Anılıyor

Bilime adanmış ömrüyle tanınan ve Türkçenin gelişmesine katkıda bulunan kimya mühendisi Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu, dünyanın en genç profesörü unvanını kazanarak “Türk Einstein” olarak anıldı. Sinanoğlu’nun vefatının üzerinden 10 yıl geçti.

Oktay Sinanoğlu, 25 Şubat 1935’te İtalya’nın Bari kentinde dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndükten sonra genç yaşta bilime olan ilgisiyle dikkat çekti.

Türkiye Eğitim Derneği (TED) Ankara Yenişehir Lisesi’ni birincilikle bitiren Sinanoğlu, 1953’te kimya mühendisliği eğitimi için ABD’ye gitti. Kaliforniya Üniversitesi’nden birincilikle mezun olan Sinanoğlu, Massachusetts Institute of Technology’de yüksek kimya mühendisi oldu.

Doktora çalışmalarını Berkeley’de tamamlayan Sinanoğlu, ABD’de genç yaşta dersler vermeye başladı ve 1963’te “dünyanın en genç profesörü” unvanını kazandı.

Profesörlüğünün yanı sıra bilimsel araştırmalarıyla da tanınan Sinanoğlu, kuramsal kimya alanında önemli katkılar yaparak dünya bilim literatürüne adını yazdırdı.

Ömrü boyunca Türkçenin gelişmesine önem veren Sinanoğlu, dilin kültür ve kimlik açısından önemine vurgu yaparak Türkçenin bilim dili olması gerektiğini savundu. Çeşitli ödüllerin sahibi olan Sinanoğlu, kitaplarıyla da geniş kitlelere ulaştı.

Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015’te hayatını kaybetti. Türkiye’ye getirilerek İstanbul’da defnedildi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Hamdi Dindirek – Güncel

Related Posts

2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

Açık Öğretim Lisesi 3. dönem kayıt yenileme süreci başladı. Peki, 2025 AÖL 3. dönem sınavları ne zaman? Açık lise kayıt yenileme nasıl yapılır?

‘Siber güvenlik programlarının sayısını artıracağız’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, “Temel hedefimiz; üniversitelerimizin rekabet gücünü artırmak, sürdürülebilir bir yükseköğretim sistemi inşa etmek, üniversitelerimizin ulusal ve uluslararası itibarını güçlendirmek adına atılması gereken somut adımları içeren bir stratejik çerçeve oluşturmak. Yapay zekâ temelli program açan üniversite sayısını 80’e çıkaracağız. Bunlar arasında vakıf üniversitemiz de yer alacak. Bilişim ve yapay zekâ temelli programlar gibi büyük önem verdiğimiz siber güvenlikle ilgili olarak da ön lisans ve lisans programlarının sayısını artıracağız” dedi.

Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği değişti… Şubeler yeniden yapılandırıldı

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) Millî Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik sonrası; ‘Bilgi İşlem ve Eğitim Teknolojileri’ birimi ‘Yenilik ve eğitim teknolojileri’, ‘Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme’ birimi ‘Mesleki Gelişim’, ‘İnsan Kaynakları Yönetimi’ birimi ‘Personel şubesi’ olarak değiştirildi. Denklik ve belge doğrulama ile Bütçe ve tahakkuk olmak üzere yeni şubeler oluşturuldu.

2025 DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ÖSYM tarafından her sene düzenleniyor. Sınava katılarak başarılı olan adaylar ön lisans eğitimlerini dört yıla tamamlama şansı elde ediyor. Peki, 2025 ÖSYM DGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak? 2025 DGS ne zaman?

Haydi Tenise Projesi ile Çocuklar Tenisle Buluşuyor

Çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteği ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde 11 deprem ilinde eş zamanlı …

Faysal Soysal’ın üçüncü şiir kitabı rafta: ‘Gökyaşı’ okurunu bekliyor

Soysal’ın Ebabil Yayıncılık tarafından yayımlanan iki bölümlük kitabında, son on yılda kaleme aldığı toplamda 52 şiiri yer alıyor. Soysal, modern zamanlarının ruhlarımızda yarattığı yorgunluktan, değişen dünya dinamiklerinin içsel sorgulamalarına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir