Zorunlu eğitim

Eğitim Sistemi ve Mesleki Sorunlar

Öncelikle tüm milletimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyor, Hakk’a takdim edilen kurbanların ilahi mertebeye yakınlığa vesile olmasını diliyorum. Bugün eğitim sistemimizin yol açtığı ve gittikçe sonuçları ağırlaşmaya başlayan bir soruna değineceğim.

28 Şubat sürecinde İmam-Hatip liselerinin önünü kesme çabası, zaten kötü durumda olan meslek liselerini iyice kötürümleştirmişti. İlerleyen süreçte önceki tahribatının tamiri için bir dizi düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler içinde en önemlisi, ilk okulun yanı sıra orta okul ve lisenin de zorunlu eğitim kapsamına dahil edildiği 4+4+4 düzenlemesidir.

Birincisi: Her şeyden önce bu sistem bir çocuğun liseyi bitirinceye kadar herhangi bir mesleki beceri kazanmasına imkan tanımıyor. Mesleki beceriler için zaten meslek liselerinin açıldığını söyleyebilirsiniz. Fakat Türkiye’de hiçbir zaman meslek liseleri hakiki anlamıyla mesleki beceri kazandıracak kıvama gelmedi.

İkincisi: Sanırım değişik dünya görüşüne sahip eğitimcilere yahut orta ve yüksek eğitimin muhtelif alanlarda hizmet eden hocalara sorsak kahir ekseriyetle Türkiye’de eğitimin zayıf karnının bilhassa lise eğitimi olduğunu söyleyeceklerdir. Orta okul eğitimi de sorunlu ama lise eğitiminin daha derin sorunları var.

Üçüncüsü: Malum olduğu üzere zorunlu eğitim modern bir vakıa ve bir çırpıda sayılamayacak kadar makul veya mazur gerekçeleri olduğu söylenebilir. Lakin bir insanın hayatının on iki yılını bu şekilde doldurmak insan haysiyetiyle ne kadar bağdaşır? Açıkçası bu, bir devletin kendi siyasi hedefleri için dahi çok uzun bir süre. Üstelik lise çağlarındaki gençlerin tamamının böylesi bir eğitim sürecine istekli ve açık olduğunu düşünmek için insan tabiatından habersiz olmak gerekir.

Kuşkusuz eğitimin sorunları, sadece bir sınav sistemi ve müfredat meselesi olarak görüldüğü sürece anlaşılamaz. Genel olarak eğitim sisteminin yapısı, hedefleri, toplumun tarihi ve temel değerleriyle ilişkisi daha derinden ele alınmalı, uygulama zafiyetleri ve genel ahlâkî sorunların eğitimdeki sonuçları hesaba katılmalıdır.

Related Posts

ABD’de perakende satışlar mayısta beklenenden fazla düştü

ABD’de perakende satışların tutarı mayısta yüzde 0,9 ile beklenenden fazla azalış kaydetti. Piyasa beklentisi satışların yüzde 0,5 azalması yönündeydi.

Makyözlüğü bıraktı, sanayide ‘Aybüke usta’ oldu

Samsun’da makyözlüğü bırakıp, sanayi sitesinde akü bakım ve tamiri yapan Aybüke Bayrak (28), “2 yıldır bu işi yapıyorum. İlk başta herkesin çok tuhafına gitti. Ama sonra bana alıştılar. Artık beni ‘Aybüke usta’ olarak biliyorlar” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan petrol öngörüsü

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), bu yıla ilişkin küresel petrol talebi artış öngörüsünü, yılın ikinci çeyreğinde dünyanın en çok petrol tüketen ülkeleri ABD ve Çin’den gelen zayıf talebi gerekçe göstererek önceki tahminine göre günlük yaklaşık 21 bin varil düşürdü.

Otomotiv sektöründe büyük dönüşüm

Sürpriz bir hamle yapan General Motors, ABD fabrikalarında daha fazla benzinle çalışan araç üretmek için 4 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Karar, elektrikli otomobillere olan talebin azalması ve yurtdışında üretilen modellere uygulanacak …

Özgür Erdursun memurları ikiye ayıran tarihi anlattı

Milyonlarca memur için eşik tarih olan 1 Ekim 2008 aslında beraberinde büyük hak kayıpları da getirdi. Bu tarihten sonra ataması yapılan memurlar emeklilikte daha düşük maaş almak durumunda kalıyor. Peki 1 Ekim 2008 öncesi ve sonrasında değişen ne …

Spot piyasada doğal gaz fiyatları

Spot piyasada doğal gaz fiyatları